Школска и спортска опрема за децу и младе Дома „Вера Радивојевић“

Дом за децу и омладину „Вера Радивојевић“ у Белој Цркви посетиле су в.д. помоћника министра за европске интеграције Санда Шимић и шеф Управљачког тела Интеррег ИПА програма Румунија – Србија, Оана Kристеа и том приликом уручиле донацију у виду школске и спортске опреме и реквизита из Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.

„Министарство за европске интеграције, које је и иницирало ову акцију, одабрало је, у сарадњи са наставницима, школску опрему и реквизите за свакодневни рад са децом, како би се на најбољи начин одговорило на потребе корисника услуге смештаја ових установа и оних који о њима брину и ово је мали допринос раду дечјих домова и добробити деце“ – истакла је Санда Шимић.

Оана Kристеа рекла је да је гест од великог значаја за покретање будућих заједничких иницијатива и Србије и ЕУ у пружању помоћи онима којима је та помоћ заиста најпотребнија, а то су деца и домови у којима живе и одрастају.

Зоран Станковић, в.д. директора Дома за децу и омладину „Вера Радивојевић“ захвалио се на опреми која ће деци ове установа бити од велике помоћи у предстојећој школској години.

Донација је уручена и Дому „Станко Пауновић“ из Неготина и Дому „Споменак“ из Панчева.

Интеррег ИПА Програм Румунија-Србија, из којег је финансирана ова опрема, обухвата шест округа у Србији (Севернобанатски, Средњобанатски, Јужнобанатски, Браничевски, Борски округ и Подунавски) и три у Румунији (Тимиш, Kараш-Северин и Мехединци). Укупна ИПА 2 средства Европске уније, опредељена за претходни седмогодишњи буџет 2014 – 2020 Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, износила су 75 милиона евра, а вредност Програмаа, заједно са 15% националног суфинансирања, достиже 88 милиона евра. Од тог новца уговорено је 76 пројеката, од којих се 6 још увек спроводи. Од новца преосталог из техничке помоћи ове програмске перспективе опредељена су средства за куповину неопходне школске и спортске опреме и реквизита за децу и наставнике ова три дома у Србији, у складу са потребама штићеника и оних који о њима брину.